Blog

RSS

El museu inclusiu. Quant hem aprés en Vilamuseu

05-02-2019


El museu inclusiu. Quant hem aprés en Vilamuseu

El passat mes de gener, alguns/nes tècnics/ques del Museu Escolar de Pusol acudim durant dues jornades al curs de formació per a gestors de museus i patrimoni de la Comunitat Valenciana: “Museos per a totes les persones: planificació, atenció inclusiva i disseny universal”, impartit en Vilamuseu (la Vila Joiosa), un museu internacionalment reconegut com un dels més inclusius del món.


Fer accessible un museu no es limita a col·locar rampes o a instal·lar serveis per a persones amb discapacitat, sinó que va molt més allà. Si un xiquet o xiqueta no aconsegueix a veure les peces d'una vitrina, si una persona anciana es cansa i vol asseure's, si una persona cega necessita que el seu gos-guia bega aigua, si una dona necessita donar-li el pit al seu bebè… El museu com a eix cultural de la seua comunitat té “l’obligación” social de donar accés a tot tipus de públics, d'estar dissenyat per a tots i totes.


En aquest curs pràctic, el Director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, al costat de la resta de ponents de Fesord, Predif, ONCE i del Centre Els Talaies- ASMIVI, van compartir amb els/les assistents els seus coneixements, i ens van ensenyar i van sensibilitzar en referencia a la planificació de polítiques inclusives a les nostres institucions. Textos de lectura fàcil, cartells en braille, vídeos subtitulats i amb llenguatge de signes, tamborets per a persones de baixa alçada, vitrines d'una altura en particular per als/les visitants en cadira de rodes, tipografies i colors de lletres més idonis per a persones amb dificultats de visió, reproduccions de peces per a poder tocar i sentir… Milers de preguntes ens van ser naixent minut a minut al llarg de les jornades, que ens han ajudat principalment a repensar els nostres dissenys, a coneixer nostres carencies i, al mateix temps, ens han motivat i sensibilitzat per a solucionar-les.


Tot l'equip del Museu Escolar de Pusol ha acabat coneixent els continguts del curs, perquè tots i totes estiguem implicats/ades amb l'atenció inclusiva. Durant els pròxims mesos, i gràcies als coneixements adquirits en Vilamuseu -en els quals continuarem formant-nos i evolucionant-, redactarem un pla de disseny universal del Museu Escolar (a curt, mitjà i llarg terme), amb la fi de fer  inclusiu tant el seu contingut com les seues instal·lacions. Un gran repte i compromís per al futur del museu.


Autora: Marian Tristán, coordinadora del Museu Escolar.

Descargar documento

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top